Η Αρμενική Κοινότητα στην Ελλάδα – Σήμερα

Η ανεξαρτητοποίηση της Αρμενίας το Σεπτέμβριο του 1991, και τα τεράστια προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η νεοσύστατη Δημοκρατία, αποτέλεσαν νέα πρόκληση στον πατριωτισμό των Αρμενίων της Ελλάδας (όπως άλλωστε και ολόκληρης της αρμενικής Διασποράς).
Οι Ελληνοαρμένιοι ανταποκρίθηκαν, σπεύδοντας να καλύψουν ένα μέρος των συνεπειών, που προκάλεσαν πρώτα ο καταστροφικός σεισμός το Δεκέμβριο του 1987, στη συνέχεια η διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ), και τέλος, η πείνα, η ενεργειακή δίψα και γενικά ο ασφυκτικός αποκλεισμός της χώρας από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.
Η προσωρινή επίσης στέγαση και η μεσοπρόθεσμη περίθαλψη αρκετών εκατοντάδων προσφύγων που κατέφυγαν στην Ελλάδα καλύφθηκε ως ένα βαθμό από τις αρμενικές κοινότητες.
Με προσπάθειες τις ηγεσίας της κοινότητας επιταχύνθηκαν τελικά οι διαδικασίες της διπλωματικής διασύνδεσης της Αθήνας με το Ερεβάν.

Σήμερα ο αριθμός των Αρμενίων εκτιμάται οτι ανέρχεται σε περίπου 18-20.000 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εγκατεστημένοι στην Αττική (Αθήνα, Πειραιά και προάστια), καθώς και στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στο Διδυμότειχο, στην Ορεστιάδα και στο Ηράκλειο Κρήτης.
Είναι επίσης σημαντικός ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών από την Αρμενία που έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός τους εκτιμάται ότι ανέρχεται στις 15-20.000 και η πλειοψηφία τους έχει εγκατασταθεί σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Αρμενίων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (πάνω από το 95%), οι δε υπόλοιποι είναι Καθολικοί και Ευαγγελικοί.
Η έδρα της Μητρόπολης των Ορθοδόξων Αρμενίων βρίσκεται στην Αθήνα (οδός Κριεζή 10). Ορθόδοξοι ναοί και ενορίες υπάρχουν επίσης στο Ν. Κόσμο, Βύρωνα, Νίκαια, Περιστέρι, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο και Ηράκλειο Κρήτης. Αρμενικές Καθολικές και Ευαγγελικές εκκλησίες υπάρχουν στην Αθήνα και Πειραιά.

Στην Ελλάδα λειτουργούν αρκετά αρμενικά εκπαιδευτικά ιδρύματα:

Δύο νηπιαγωγεία και δημοτικά, καθώς και τριτάξιο γυμνάσιο στην Αθήνα και στον Πειραιά, που ανήκουν στον Αρμενικό Κυανoύς Σταυρό, με συνολικό αριθμό 350 περίπου μαθητών.
Ένα νηπιαγωγείο και δημοτικό της Αρμενικής Ένωσης Αγαθοεργίας με 60 περίπου μαθητές στο Π. Φάληρο.

Στα σχολεία αυτά διδάσκονται η ελληνική και η αρμενική γλώσσα, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.
Επίσης λειτουργεί μονοήμερο δημοτικό σχολείο του Αρμενικού Κυανούς Σταυρού με 70 περίπου μαθητές στη Θεσσαλονίκη και μονοήμερο σχολείο του Αρμενικού Κυανού Σταυρού με 50 περίπου μαθητές στην Αλεξανδρούπολη.

Ο αρμενικός τύπος στην Ελλάδα αποτελείται από την ημερήσια εφημερίδα Αζάτ Ορ» με πάνω από 55 χρόνια παρουσία, η οποία έχει την μεγαλύτερη πανελλαδικά κυκλοφορία και μεγάλο αριθμό συνδρομητών σε πολλές χώρες του κόσμου.
Εκδίδεται επίσης και η εβδομαδιαία εφημερίδα «Νορ Ασχάρ».
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αζαταμάρντ εκδίδεται από το 1998 το διμηνιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης «ΑρμεΝικά» με περισσότερους από 2000 συνδρομητές στην Ελλάδα.

Το ανώτατο διοικητικό όργανο της κοινότητας είναι το Κεντρικό Συμβούλιο των Ορθοδόξων Αρμενίων το οποίο εκλέγεται κάθε δύο χρόνια από την Εθνική Κληρικολαϊκή Συνέλευση των αντιπροσώπων, που εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία από τα μέλη της κοινότητας.

Κύριος πολιτικός φορέας της κοινότητας είναι η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, που εδρεύει στην Καλλιθέα (Συγγρού 220) και έχει οργανώσεις και γραφεία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν Αρμένιοι.
Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή εκφράζει τις πολιτικές απόψεις της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας – Τασνακτσουτιούν – που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση των Αρμενίων στη διασπορά και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Αρμενία σήμερα. Η Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία μετέχει με την ιδιότητα του πλήρους μέλους στη Β΄ Σοσιαλιστική Διεθνή.

Άλλες οργανώσεις και σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι ο Αρμενικός Κυανούς Σταυρός με περιφερειακές διοικήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και με παραρτήματα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Eίναι η πολυπληθέστερη αρμενική οργάνωση γυναικών με πολύ πλούσια δράση στο χώρο της εκπαίδευσης, της κοινωνικής πρόνοιας καθώς και της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Αρμενία.
Δραστήριο σωματείο με ενεργή παρουσία είναι η Ένωση Αρμενίων Αθλητών – Χομενετμέν – με προσκοπικά παραρτήματα, αθλητικά τμήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβησης και σκακιού στην Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
Στο χώρο της τέχνης και της λαϊκής παράδοσης δραστηριοποιείται το σωματείο Χαμαζκαΐν, που διατηρεί χορωδία, χορευτικό συγκρότημα και θεατρική ομάδα. Υπάρχουν τέλος και άλλα σωματεία μικρότερης εμβέλειας.

You may also like